c MEDIFAIR :: O agenciji Medifair, ko smo?, sta radimo?
Pozovite nas preko:
Viber/WhatsApp +381 64 117 13 45
Tel/Viber +381 60 561 68 92
Fiksni +381 31 610 510

 

facebook logo

1. Šta je potrebno od dokumenata za prijavu na konkurs?

Dokumenta koja su potrebna za prijavu na konkurs su:

  1. Lebenslauf (CV) sa slikom u boji (kao za pasoš)
  2. Skenirana original diploma škole/ fakulteta
  3. Original diplome, preveden na nemački i overen kod sudskog tumača
  4. Potvrda o radnom iskustvu (potvrda od poslodavca gde radite u kojoj piše na kom radnom mestu radite i koliko dugo) prevedena na nemački i overena kod sudskog tumača
  5. Sertifikat o znanju nemačkog jezika

Svu potrebnu dokumentaciju nam pošaljite u PDF formatu na mail:

sasa@medifair.rs ili
office@medifair.rs

 

2. Koji nivo nemačkog jezika je potreban za dobijanje radne dozvole u Nemačkoj?

Na probni rad se moze otići sa završenim (minimum) B1 nivoom nemačkog jezika, a za dobijanje anerkennunga je potreban položen B2 nivo za sestre i C1 nivo za lekare.

 

3. Šta je anerkennung?

Anerkennung je izjednačavanje naše diplome sa nemačkom. Kad dobijete annerkenung, to znači isto kao da ste školu završili u Nemačkoj.


4. Na koliko se potpisuje Ugovor o radu?

Prvi Ugovor o radu se potpisuje na 12 meseci. Za to vreme medicinske sestre treba da polože B2 nivo jezika i dobiju anerkennung, a lekari C1 nivo jezika, odrade aprobaciju i PKT test. Kad se sve to završi, prekida se Ugovor na 12 meseci i potpisuje novi Ugovor o radu na neodređeno vreme.


5. Koje su obaveze agencije Medifair prema kandidatu?

Obaveze agencije prema kandidatu su:

  • nalaženje posla u Nemačkoj ili Švajcarskoj shodno stručnoj spremi kandidata
  • probni rad u trajanju od 3-4 dana, sa plaćenim svim troškovima (povratna karta, hotel i hranu).

U slučaju da kandidat prođe probni rad

  • dužni smo da završimo svu papirologiju oko dobijanja radne i boravišne dozvole
  • u obavezi smo da nakon toga pošaljemo kandidata u kliniku gde je prošao probni a zarad potpisivanja Ugovora o radu.
  • po potrebi, dužni smo da pomognemo kandidatu oko potrebne dokumentacije kao i završavanje sve papirologije potrebne za spajanje porodice.

Po potrebi,agencija posle određenog vremena (minimum 1-2 godine provedene na radu kod nemačkog poslodavca) može da posreduje pri zapošljavanju kandidata iz Nemačke u Švajcarsku. Za takve ponude je potreban lični kontakt sa vlasnikom agencije Medifair iz Lucerna.

 

Kandidati koji iz nekog razloga ne prođu probni rad, nisu u obavezi da nastale troškove nadoknade agenciji.


6. Koje su obaveze kandidata prema agenciji Medifair?

 

Jedina obaveza kandidata je:


da pošalje tražena dokumenta skenirana u PDF formatu na navedeni mail.

Po potrebi, ako udju u uzi izbor, potrebno je da dopune trazenu dokumentaciju na zahtev Poslodavca.

 

 

7. Koliko treba da se čeka na odgovor za posao i ponudu za probni rad?

Tu ne postoje pravila i sve zavisi od ažurnosti klinika sa kojima agencija Medifair ima sklopljen ugovor. Kandidati koji ispunjavaju tražene uslove bi trebali da dobiju odgovor za posao u roku od mesec dana, mada zbog neažurnosti klinika u Nemačkoj, to može da potraje do maksimum tri meseca. Agencija će se potruditi da odgovor prosledi odmah po dobijanju ponude iz nemackih klinika (najkasnije za 24 časa).

 

8. Ko obezbeđuje stan u Nemačkoj?

Kada počnete da radite, klinika će Vam obezbediti stan u bolničkim zgradama koji Vi plaćate. To praktikuje vecina klinika i bolnica u Nemackoj,tj. 80% klinika i bolnica, ali nije pravilo. Cene se kreću od 150 EUR mesečno za sobu (12-16 kvadrata) sa zajedničkim kupatilom, preko garsonjere (25-30 kvadrata) sa svojom kuhinjom i kupatilom za 300 EUR mesečno, do dvosobnog stana (oko 50 kvadrata) koji košta oko 500-600 EUR mesečno. U cenu stana su uključeni svi troškovi (struja, voda, grejanje, infostan i ostalo) osim fiksnog telefona.


9. Koliko košta hrana za jedan mesec u Nemačkoj?

Naravno, sve zavisi od toga gde se hranite... Restorani su poprilično skupi, tako da, za početak, veliki hipermarketi, poput Lidla, mogu da obezbede pristojnu mesečnu korpu za oko 300 EUR, možda i malo manje. To su orjentacione cene i one se menjaju u zavisnosti od pokrajine do pokrajine u Nemackoj...

 

10. Da li je potrebno platiti uslugu agenciji za pronalaženja posla u Nemačkoj?

NE. Od kandidata se ne traži i ne očekuje nikakav novac za tu uslugu.

 

 

11. Kakva je procedura oko odlaska na probni rad?

Kandidati koji ispunjavaju uslove će biti pozvani na probni rad ili intervju. Probni rad traje 3-4 dana. Agencija Medifair ili poslodavac snosi sve troškove odlaska i povratka kandidata na probni rad. Plaća im povratnu kartu, hotel i hranu za vreme trajanja probnog rada. Prvi dan probnog rada je obično intervju sa Poslodavcem gde se proverava nivo nemačkog jezika kandidata. Ako kanidat prođe intervju (koji obično traje oko sat vremena) ostale dane provodi u obilasku klinike/bolnice i pokazivanju svog stručnog znanja. Na kraju probnog rada, ako ste zadovoljili Poslodavca svojim znanjem jezika kao i svojim stručnim znanjem, potpisujete Ugovor o radu sa tom klinikom i vraćate se kući. Agencija Medifair će zatim, na osnovu tog Ugovora, završiti dobijanje radne i boravišne dozvole u ime kandidata. To obično traje oko 3-4 meseca. Kad kandidat dobije u svoj pasoš radnu i boravišnu dozvolu, vraća se u kliniku gde je obavio probni rad i pocinje sa radom. Taj prvi Ugovor se potpisuje na 12 meseci i za to vreme treba da se dobije annerkenung i B2 nivo jezika za sestre, a za lekare aprobacija, PKT test i C1 nivo jezika.

 

Kandidati koji iz nekog razloga ne prođu probni rad, nisu u obavezi da nastale troškove nadoknade agenciji.

 

 

12. Da li će agencija Medifair organizovati kurs nemačkog jezika?

Još smo u pregovorima.
Verovatno će biti organizovan ubrzani intenzivni kurs nemačkog jezika u vise gradova u Srbiji za kandidate koji idu preko agencije Medifair na rad u Nemačku ili Švajcarsku. A1 nivo će trajati mesec dana, a svi ostali (A2, B1 i B2) će trajati po dva meseca. U razmatranju su još Niš, Novi Sad, Subotica i Kragujevac, ali više o tome pozivom na telefon ili preko mail-a...

 

13. Gde se nalazi predstavništvo agencije Medifair za Srbiju, BiH, Makedoniju, Crnu Goru i Hrvatsku?

Predstavništvo agencije Medifair se nalazi

U Uzicu, ulica Dimitrija Tucovica 36

 


Telefon agencije je

031/500-050
063/204-393 
 064/1171-345

 

E-mail adresa:

 

office@medifair.rs
 sasa@medifair.rs


14. Koji smerovi su deficitarni u Nemačkoj?

Što se tiče medicinara, srednje, više i visoke škole, trenutno su najtraženiji profili medicinska sestra/tehničar opšti smer I pedijatrijske sestre. Traženi su i ostali smerovi, posebno radnici u operacionim salama (anestetičari i instrumentari), kao i radnici u intenzivnoj i kućnoj nezi.
Postoji potražnja i za radiološkim tehničarima i fizioterapeutima sa višom ili visokom školom, kao i babicama u porođajnim salama.
Za sada, teže do posla dolaze sanitarci, laboranti, zubni tehničari i stomatološke sestre... Što se tiče lekara, najtraženiji su lekari bez specijalizacije, mada ima potrebe i za specijalistima… Od kadrova nemedicinske struke, najtrazeniji su gradjevinski inzenjeri, arhitekte, IT strucnjaci I programeri, masinski I elektro inzenjeri…
Ustvari, sve im je deficitarno, ali agencija Medifair nema ponude za sve, vec samo za medicinske radnike I gore nabrojane nemedicinske kadrove…